HTML

Horvátország másként

13 éves koromban, egy tengerparti nyaraláson történt. Éppen a focivébé éve volt, mindenhol piros-fehér kockák és horvát zászlók lobogtak ... én pedig szerelmes lettem. Horvátországba és a horvátokba. És a szerelem azóta is tart, pedig időközben megtanultam horvátul, elvégeztem a horvát szakot, beleszerettem néhány horvát pasiba, aztán kiszerettem belőlük, sőt, egy ideig Zágrábban is éltem. És most nektek is elmesélem az élményeimet.

Friss topikok

  • phoebeboszi: Szia! Először is köszi a cikket, nagyon sok hasznos tanácsot találtam benne ^^ Másodszor, tudnál e... (2015.07.14. 10:22) Vonattal az Adriára
  • Balatonka: Szia, nagyon hasznos dolgokat írtál le. Nagy segítség, de mégsem tudok rajta egészen jól kiigazodn... (2015.05.29. 21:41) Busszal az Adriára
  • Bosanac: @Kiss123: Hello, el tudnád küldeni valahogy ezt a hanganyagot részemre? Köszönettel: Tibor s31... (2015.02.17. 15:12) Horvát nyelvtankönyvek (HorvátFAQ 2.0)
  • Kiss123: Sziasztok most jöttünk vissza Puláról megvettem ott a dobro dosli1 és a hozzá tartozó cd -t is :)... (2012.07.29. 17:47) Olvassatok ti is horvát krimiket! -- Goran Tribuson
  • szedibogi: Szia! Nagyon tetszik a blogod, örülök, hogy rátaláltam! Én is horvát-Horvátország rajongó vagyok ... (2011.09.27. 12:48) Predgovor, vagyis előszó

Horvát podcastok

2009.04.29. 10:00 crna_smrča

Mirror, mirror on the wall

 Ki tudja megmondani, hogy hol fotóztam ezt a képet? (Annyit segítek, hogy Zágrábban készült... na de azon belül? Egyetemisták előnyben!)

A 2007-es év után, amikor az év csaknem felét Horvátországban töltöttem, s így eléggé intenzív kapcsolatban voltam a horvát nyelvvel, a 2008-as esztendő a horvulás szempontjából sokkalta ínségesebbre sikerült. Ebben az évben rengeteget dolgoztam, és még le is diplomáztam, ennek köszönhetően kevesebb idő maradt a horvát barátaimra meg a horvátországi utazgatásra. Amikor idén év elején összefutottam az egyik horvát barátnőmmel, rádöbbentem, hogy az elmúlt fél év-egy év során kissé berozsdásodott a horvátom. Persze nem arról volt szó, hogy teljesen elfelejtettem volna -- írásban így is kiválóan használom a nyelvet, többek között a munkámhoz is hozzátartozik a horvát szövegekkel való munka -- de beszélni érezhetően nehezebben beszéltem.

Be kellett látnom, hogy nem elegendő, hogyha csak írásban találkozom a nyelvvel, hanem valahogy biztosítanom kell, hogy halljam is a horvát nyelvet. De hogyan? Először arra gondoltam, hogy rádiót fogok hallgatni, de aztán rájöttem, hogy ez a megoldás annyira nem praktikus, mert itthon rádiót csak interneten keresztül, a gép előtt ülve tudnék hallgatni, én viszont igazából azt szeretem, ha rádióhallgatás közben valami mást is tudok csinálni.

A Horvát Rádió és Televízió honlapját böngészve azonban váratlanul rábukkantam a megoldásra. Ezen a honlapon ugyanis a horvát rádió adásai mp3 formátumban (gyakorlatilag podcastként) letölthetők, és így egyszerűen hordozhatók. Nem csak a napi hírek tölthetők le ilyen formában, de horvát nemzeti rádiónak elég sok érdekes magazinműsora és ismeretterjesztő műsora is van. Én a legjobban az Art-net nevű kulturális magazint és a Povijest četvrtkom (Csütörtöki történelem) című történelmi ismeretterjesztő műsort kedvelem, de időnként a Divni novi svijet (Szép új világ) nevű, a természettudományok legújabb felfedezéseiről beszámoló műsor adásai is megfordulnak az mp4-lejátszómon.

Én nagyon kedvelem ezt a megoldást, mert így így többé nem vagyok helyhez kötve, ha horvát rádiót akarok hallgatni, hanem egyszerűen letölthetem őket a lejátszómra, és bármikor meghallgathatom a kedvenc műsoromat, ha kedvem szottyan rá. Így egyszerre művelődhetek, gyakorolhatom a horvátot, és a máskülönben holtidőnek számító időszakokat is kihasználhatom. Mindig idegesített például, hogy reggelente, amikor elgyaloglok a metrómegállóba, vagy a metrótól az aktuális úticélig, igazából semmi hasznosat nem tudok csinálni, és ez az idő elveszettnek számít. Ha viszont nem könyvet viszek magammal az útra, hanem hangoskönyvet vagy rádióműsort, erről az időről sem kell lemondanom. De nem csak útközben lehet kiválóan horvátot hallgatni, hanem például bevásárlás vagy főzés közben is. Így tényleg egyetlen perc sem marad kihasználatlanul.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horvat.blog.hu/api/trackback/id/tr701083092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.05.01. 18:12:56

Szia!

Már vártam az új postot! :D Még nagyon kezdő vagyok sajnos a horváttal, meg mostanában nem igazán tanulgattam (érettségi, meg stb.), de elhatároztam, hogy márpedig akkor is megtanulom.

Lenne is egy kérdésem: a Wikipédián (a magyaron és az angolon is) azt írja, hogy három nagy "nyelvjárása" van a horvátnak, és nagyrészt csak a kérdőszavakban különböznek (gondolom innen kapták a nevüket is). Ez a három nyelvjárás ma is él? Vagy van, amelyik dominánsabb, és a fiatalabb korosztály csak azt beszéli?

Ćao!

crna_smrča · http://horvat.blog.hu 2009.05.02. 13:21:54

@tdk.112:

Bok! :)

Igen, ez a három nyelvjárás a što, a ča és a kaj. Ezeket manapság is elég aktívan használják, még újságokat is adnak ki ezeken a dialektusokon. Zágrábban például eredetileg kajul beszélnek, elég gyakran lehet hallani a zágrábi kávézókban ezt a dialektust. Sőt még azok is át szokták venni, akik valahonnan máshonnan költöznek Zágrábba! Legalábbis én már dalmát arcoktól is hallottam azt, hogy "kaj ima?" (=mi van? "Hochhorvátul" úgy lenne, hogy "što ima"?)

Nemsokára részletesebben is lesz szó erről.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.05.03. 21:50:27

@crna_smrča:

Huh, akkor várom azt a postot is! ;) De egyébként a kérdőszavakon kívül ezek a dialektusok nem igazán különböznek, ugye? Tehát nem úgy, mint pl. a németben (...)?

crna_smrča · http://horvat.blog.hu 2009.05.03. 23:47:08

@tdk.112:

de, sajnos (vagy nem) elég sok mindenben különböznek egymástól. de dialektusokon belül is elég nagyok a különbségek helyenként...

majd linkelek be jútyúbos videókat, h hallani is lehessen a különbséget, ne csak látni...

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.06.04. 15:12:47

Szia megint! Bocs, hogy sokáig nem írtam, de nem volt igazán mit. :)

Arra gondoltam pár hete, hogy csinálok egy weboldalt horvát nyelv tanulóknak, amolyan vázlatszerűen, táblázatokkal. Ez egyben egy jegyzet lenne saját magamnak, illetve ebből más is profitálhatna.

Már korábban regisztráltam is egy tárhelyet:

horvat.host22.com

Szóval itt helyezném el az oldalt, elég egyszerű lenne, ennek az oldalnak a mintájára, azazhogy ennek az oldalnak a motorjával csinálnám:

schatten.extra.hu

Ezt egyébként én csináltam, 100%-ban "saját fejlesztésű" felület és motor. :)

Tehát ez lenne az ötletem, ha esetleg van valami jó tipped, vagy ötleted, szívesem veszem.

Hhspcdvh 2009.11.24. 19:44:01

Draga crna_smrča!

Jako je dobar ovaj blog i "lijepa nasa" je bila također izvrsna!
Nisam veliki bloger, ovaj je moj prvi post. Ali ne mogu odoljeti da ne preporučujem nekoliko program. Ja imam sreču: živim na nogi Mecseka, i
tu može pratiti mnogo emisiju EX-YU zemlje. To je bio glavna inspiracija za mene učiti hrvatski. Ali samo slabo govorim.

Dobre emisije na prvom: Zagonetno putovanje. Govorimo hrvatski i Priča za velike i male (19:50). Ali ova zadnja na žalost nema u podcastu.

Bok!
süti beállítások módosítása