HTML

Horvátország másként

13 éves koromban, egy tengerparti nyaraláson történt. Éppen a focivébé éve volt, mindenhol piros-fehér kockák és horvát zászlók lobogtak ... én pedig szerelmes lettem. Horvátországba és a horvátokba. És a szerelem azóta is tart, pedig időközben megtanultam horvátul, elvégeztem a horvát szakot, beleszerettem néhány horvát pasiba, aztán kiszerettem belőlük, sőt, egy ideig Zágrábban is éltem. És most nektek is elmesélem az élményeimet.

Friss topikok

  • phoebeboszi: Szia! Először is köszi a cikket, nagyon sok hasznos tanácsot találtam benne ^^ Másodszor, tudnál e... (2015.07.14. 10:22) Vonattal az Adriára
  • Balatonka: Szia, nagyon hasznos dolgokat írtál le. Nagy segítség, de mégsem tudok rajta egészen jól kiigazodn... (2015.05.29. 21:41) Busszal az Adriára
  • Bosanac: @Kiss123: Hello, el tudnád küldeni valahogy ezt a hanganyagot részemre? Köszönettel: Tibor s31... (2015.02.17. 15:12) Horvát nyelvtankönyvek (HorvátFAQ 2.0)
  • Kiss123: Sziasztok most jöttünk vissza Puláról megvettem ott a dobro dosli1 és a hozzá tartozó cd -t is :)... (2012.07.29. 17:47) Olvassatok ti is horvát krimiket! -- Goran Tribuson
  • szedibogi: Szia! Nagyon tetszik a blogod, örülök, hogy rátaláltam! Én is horvát-Horvátország rajongó vagyok ... (2011.09.27. 12:48) Predgovor, vagyis előszó

Mit tegyünk a kosarunkba?

2008.08.21. 01:37 crna_smrča

Red Umbrellas on the Zagreb Market Sestinei esernyők a zágrábi piacon

Mivel a horvátok a multikat még mindig nem nagyon engedték be a piacra, ezért feltűnhet, hogy a boltokban nem nagyon találjuk a Magyarországon megszokott márkákat, hanem főleg horvát gyártmányú termékekkel találkozhatunk. (Ahogyan ezt egy ismerős ismerőse kimagyarázta volt: „Minden gagyi”.) Aggodalomra azonban semmi ok, a horvát termékek nagy része ugyanis legalább olyan jó, vagy még jobb is, mint a nyugati versenytársaké; a Podravka, a Dukat, a Kraš és társaik termékei bármely multi termékével felveszik a versenyt. Az alábbi cikk bemutatja, melyek azok a termékek, amiket Horvátországban jártunkkor bátran bepakolhatunk a kosarunkba.

 

  • Ásványvizek – Horvátország ásványvizei, csakúgy, mint a magyarországiak, kiváló minőségűek. Egyes forrásaink szerint azonban a magyar ásványvíz-ízekhez szokottak esetenként túl sósnak találhatják őket; aki egy bizonyos márkához ragaszkodik, a legjobban teszi, ha Magyarországról hoz magával.
  • Cedevita – Ez a vitaminokkal dúsított üdítőitalpor a horvátok egyik kedvenc itala (a kollégiumi szobatársnőmnek gyakorlatilag a kizárólagos táplálékát jelentette). Ízhatásában a Plusssz pezsgőtablettákra emlékeztet, ám ennek ellenére a horvátok meglepően extenzíven fogyasztják (még a tengerparti bárokban is lehet kapni, ahol pedig minden normális ember drága koktélokat konzumál). Különböző ízekben elérhető, forrásaink egyedül a citromosat nem ajánlják.
  • Cockta – Ez az üdítőital, a szlovákiai Kofolához hasonlóan, a rothadó nyugati kapitalizmus emblematikus italának szocialista koppintása/újraértelmezése, amely ízre szerintem lényegesen jobb is, mint az eredeti. A gyártó szerint előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, számomra, a függő számára, ez inkább hátrány.
  • Csokoládé és aprósütemények – A zágrábi Kraš édesipari gyár termékei akármelyik nyugati csokoládémárkával felveszik a versenyt; különösen ajánlom a Dorina táblás csokikat, amelyekből az én személyes kedvencem az eperdarabokkal dúsított fehércsokis változat, de a narancsos-kekszes tejcsokis Dorinát is érdemes kipróbálni. A kevésbé ismert édesipari termékek sem fognak csalódást okozni. A bonbonok közül a Bajadera nem egy kroatista ismerősöm kedvence.
  • Felvágottak, szalámik – a Gavrilović a horvátoknál a mi Pickünkhöz hasonló nemzeti húskészítmény-márka, érdemes kipróbálni ezeket a termékeket.
  • Kulen – Ez a kiváló minőségű szárított húsból készített, paprikás felvágott-fajta (leginkább a mi téliszaláminkra emlékeztet, de nem az) ugyan nem kifejezetten dalmát specialitás, hanem Szlavóniából ered, de ha már arra járunk, érdemes kipróbálni.
  • Ledo – Az ismert horvát jégkrémmárka bármelyik sokat sztárolt olasz jégkrémet kenterbe ver. Nekem többen is ajánlották a Ledo Šlag kipróbálását.
  • Péksütemények – A volt jugoszláv államokban élő emberek tudják, milyen a jó péksütemény; az ő szemüket nem lehetne olyan száraz levelestésztás vackokkal kiszúrni, mint amilyet a pesti metró aluljárójában terítenek. Térjünk be bátran egy pékségbe (ami pekara, pekarna vagy pekarnica néven üzemel, bár a horvát nyelvvédők szerint csak az első és az utolsó opsön a helyes), és próbáljuk ki a helyi különlegességeket (elsősorban a burekot).
  • Tejtermékek – Horvátországban a tejtermékek készítésének és fogyasztásának sokkal nagyobb hagyománya van, mint nálunk (a volt barátom, aki a Szerémségből származik, azt állította, hogy annak idején a kollégiumban minden nap maga kotyvasztotta a napi betevő aludttejet), ennek megfelelően a tejtermékek is sokkal jobb minőségűek, és sokkal nagyobb választékban állnak rendelkezésre, mint nálunk. Bátran próbáljuk ki őket, nem fognak csalódást okozni!

 

1 komment

Címkék: utazás horvátország étel horvát nyaralás ötletek tippek holiday márka croatia élelmiszer cedevita cockta ledo kulen

A bejegyzés trackback címe:

https://horvat.blog.hu/api/trackback/id/tr77625396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barbera 2008.08.30. 15:18:06

A cedevita az én kollégiumi szobatársamnak szintén kedvence volt. Bár megmondom őszintén én nem próbáltam ki, majd szeptemberben...

A tejtermékekről meg annyit, hogy nagyon furcsa volt nekem, hogy az egyetemi-kollégiumi menzán mindig lehetett választani joghurtot, tejet, egyéb tejtermékeket a reggelihez, ebédhez és vacsorához egyaránt. Magyarországon azért elég furcsán néznének rád, ha az ebéd mellé natúr joghurtot szeretnél inni...
süti beállítások módosítása