A burek, ha egyáltalán hasonlítani lehet valamihez, leginkább a mi rétesünkhöz hasonló, de a tésztája annál vastagabb -- fölül pirosra sült és ropogós, belül ellenben puha, és finom töltelékkel van megtöltve. A burek original editionje túróval (sa sirom) vagy darált, hagymán pirított marhahússal (s mesom). Horvátországban szinte minden pékségben árulnak ilyet, egyszer érdemes kipróbálni. Megvásárolni a jóféle, pekara, pekarna és pekarnica neveken egyaránt futó horvát pékségekben lehet -- Zágrábban gyakorlatilag minden sarkon van ilyen; a szerző titkos tippje a Petrinjska 77 alatt lévő hostellel szembeni aprócska pékség, ahol kiváló, friss bureket mérnek, de ha máshova térünk be, akkor sem fogunk nagyot csalódni.
Ha azt látnánk, hogy a burek nincs kitéve a pultba a többi sütemény között, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni: mivel a burek csak frissen jó, ezért a legritkább esetben rakják ki az üveges pult mögé, de ha kérjük, bárhol hoznak egy negyednyi forró, frissen sült adagot a hátsó helyiségből, általában 10-12 kunáért.
A kezdő fogyasztó jobb, ha óvatosan bánik a burekkal, mert roppant laktató, teljesen eltelik vele az ember. sajnos nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé, de mivel jóval kevesebb is elég belőle, sokkal olcsóbban lakhatnak vele jól Árpád apánk hosszas városnézésben/napozásban/fürdésben megéhezett leszármazottjai, mintha beülnének valami hamburgerdílerhez. Arról nem is beszélve, hogy meki meg börgi az egész világon van, burek viszont ... egyszóval érdemes kihasználunk az alkalmat.
Nos, azok kedvéért, akik idén már nem fognak eljutni Horvátországba, elárulok egy titkot: a bureket budapesten is megkóstolhatjuk, méghozzá egy, a Nyugatitól mindössze tíz percre eső pékségben (Hegedűs Gyula u. 20). az üzlet tulajdonosa egy vajdaságból elszármazott magyar pék, akinek a termékei sokat látott bétatesztereink szerint is megütik a horvátországi burek minőségét. Többféle ízben is készítenek bureket, húsos és túrós mindig van, a bátrabbak kísérletezhetnek a spenótos-juhtúrós és a sonkás-gombás sajtos változattal is, de vannak édes töltelékkel készített burekek is (ami kissé bizarrul hangzik ugyan, mert a burek tésztája inkább sós, de a meggyes burekjük egyáltalán nem volt rossz, sőt).
Időközben egy másik burekelosztó hely is nyílt, ez az Oktogonhoz esik inkább közel, ez a Király Pék, más néven a Pavlovity pékség. (1060 Budapest, Király utca 75.) Ez a hely inkább horvát érdekeltségű, olyannyira, hogy Franck kávét is lehet kapni (ez minden kroatofil kedvenc kávémárkája ugyebár). A kávé miatt ajánlott felkeresni, de a burekjuk sajnos elég változó minőségű ... itt nem sütnek olyan gyakran bureket, és ha már csak az utolja marad, az nem olyan élvezetes. De egy próbát mindenképp megér.